Healthy Houten bijeenkomst gezonde jeugd

Samen maken we gezond gewoon

Houtense jongeren motiveren tot het maken van gezonde keuzes. Dat is waar partners van Healthy Houten voor bij elkaar zaten op donderdag 13 juni. Samen oplossingen bedenken tijdens de partnerbijeenkomst ‘Houten voor gezonde jeugd’. Er kwamen mooie ideeën naar voren, zoals EU-subsidie voor gratis fruit op school, gemeente Houten rookvrij maken, strippenkaart voor recreatiesport en voorlichting over mentale gezondheid op school.

Gesprekstafels Healthy Houten

De bijeenkomst werd begeleid door JOGG-ambassadeur Houda Loukili, voormalig kickbokskampioen én opgegroeid in Houten. Namens JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) heeft ze de partners geïnspireerd met haar eigen persoonlijke verhaal. Hoe belangrijk beweging is en hoe buiten sporten elkaar verbindt. De lokale sportschoolhouder Jellema was haar grote inspiratie.

Healthy Houten is een netwerk van bedrijven, organisaties én enthousiaste inwoners die het maken van een gezonde keuze makkelijker en leuker willen maken. Er waren veel partners aanwezig, zoals GGD regio Utrecht, Van Houten&Co, Shine, jongerenadviesraad Jong Houten, Stichting Chris & Voorkom, Jong Leren Eten, JOGG (landelijk) en Yuverta. Tijdens twee gespreksrondes hebben partners over vier verschillende onderwerpen meegedacht; voeding, beweging, mentale gezondheid en middelengebruik.

Mentale gezondheid

Joost van der Worp van MDT (maatschappelijke diensttijd) BAAS en Tom van Ketel, kwartiermaker MDT van ministerie OCW (onderwijs, cultuur en wetenschap) hebben eenzaamheid als thema besproken. Er werd opgemerkt dat eenzaamheid onder jongeren niet goed zichtbaar is. Psycho-educatie op school over mentale gezondheid zou helpen om eenzaamheid ook buiten school bespreekbaar te maken.

Voorlichtingen door Shine, MDT-baas, Van Houten&Co (jongerenwerkorganisaties in Houten) werden genoemd als belangrijke initiatieven waarbij jongeren betrokken kunnen worden.

Beweging na basisschooltijd

Sportpunt Houten is benieuwd welke ideeën er zijn om jongeren tijdens middelbare schooltijd aan het sporten te houden. Jongeren ervaren dat hun leven te druk is om ook nog een sport te beoefenen. Door verplichtingen en hoge bijdrage voor contributie haken jongeren af.

Het traditionele lidmaatschap sluit niet aan bij jongeren en flexibelere abonnementsvormen zijn nodig. Ook blijkt dat één of twee clinics op school niet genoeg zijn om een klik te krijgen met een sport. Het idee werd geopperd om niet alleen strippenkaarten voor meer lessen uit te geven na een clinic, maar ook jongerenwerk een actieve rol te geven in de opvolging.

Rookvrij Houten

Gesprekstafels voeding en middelengebruik werden begeleid door gemeente Houten. Bij de tafel over middelengebruik is input gevraagd voor het preventie- en handhavingsplan. Daarbij is ingezoomd op het stimuleren van een rookvrije generatie. Roken is veruit de belangrijkste leefstijlfactor waardoor mensen ziek worden of overlijden; nog belangrijker dan ongezonde voeding of te weinig bewegen.

Wat helpt is als niet-roken de norm wordt, successen te delen, voorlichting aan ouders en meer rookvrije zones aan te wijzen. Wel wordt geadviseerd dat jeugdige rokers verbinding moeten blijven houden met de omgeving en niet in een hoekje ver weg worden weggezet. Omzien naar elkaar is belangrijk, blijf met elkaar in gesprek en juist dan worden mensen meer aangemoedigd om te stoppen met roken. Belangrijk is dat ook de oorzaak aangepakt wordt. De oorzaak van middelengebruik heeft te maken met mentale druk, mindere weerbaarheid en problemen in de thuissituatie.

Voedselvaardig

Bij voeding is stilgestaan bij alle verleidingen in de omgeving van scholen, zoals supermarkt of snackbar. Het zou helpen als jongeren op school ‘voedselvaardig’ worden. Wat staat er op een etiket van een product? ‘Supermarktsafari’ is een educatief spel waardoor jongeren meer bewust worden van wat ze precies eten.

Gratis fruit of ontbijt op school, zoals bij Yuverta, helpt al enorm voor een gezonde start. EU-schoolfruit is een mooie subsidieregeling waardoor scholen gratis fruit kunnen aanbieden aan leerlingen.

Samen maken we Houten gezonder

Belangrijke conclusie van de bijeenkomst, is dat alle onderwerpen met elkaar zijn verbonden. Mentale gezondheid heeft invloed op middelengebruik, beweging en voedingskeuze, maar dat werkt ook de andere kant op. Het betekent dat het helpt om samen te werken aan een gezonde generatie. Want een gezonde leefstijl kan een hoop ziektes voorkomen.

Met welke kleine stappen kan iedereen een gezonde keuze maken? Het zijn vooral de kleine stappen die een groot verschil maken. Denk aan een wandeling tussendoor, fruit of groente als snack en je goed in je vel voelen door sociaal contact. Samen maken we gezond gewoon!

Interesse om partner te worden? Zet jij je in voor een gezonder Houten? Neem contact met ons op. We zijn blij met een groter netwerk en gemeente Houten gezonder te maken.