Loco-kinderburgemeester Renske Brink zet zich in voor sport en buitenspelen

Renske Brink is 10 jaar en loco-kinderburgemeester van Houten. Ze neemt deel aan de Kinderraad en zet zich in voor sport en buitenspelen voor alle kinderen binnen de gemeente. Ook voor minder valide kinderen. Ze heeft tips voor de gemeente Houten om de omgeving aantrekkelijker te maken voor kinderen om buiten te spelen en te sporten. ,,Park Schoneveld vind ik echt een leuke plek om te spelen”, vertelt Renske. ,,In een grotere speeltuin spelen meer kinderen tegelijkertijd en maak je sneller contact.” Haar advies is dan ook om de vele kleinere speelgelegenheden te bundelen naar een groter geheel. In Tull en ’t Waal en Schalkwijk vind Renske het aanbod nog te minimaal, maar daar tegenover staat recreëren aan de Lek.  

,,Voor kinderen is er in de gemeente Houten veel georganiseerd”, vindt Renske. Zelf heeft ze gefladderd en meegedaan aan activiteiten georganiseerd vanuit de gemeente. ,,Je kunt kinderen nog meer stimuleren om naar buiten te gaan door challenges te organiseren.” Een stoepkrijt- of huttenbouwchallenge lijkt Renske fantastisch. Of op speurtocht door Nieuw-Wulven. Dit kun je met je vrienden, ouders, school of buurt organiseren.

Renske is sportief aangelegd en voetbalt bij V.V. Schalkwijk en doet aan ballet bij Stardance in Houten. In het Sport- en beweegakkoord vanuit de gemeente is de doelstelling om mensen nog meer in beweging te zetten. Net als Renske willen zij dat sport toegankelijker wordt voor alle doelgroepen, ook kwetsbare groepen. Zo is er Sportmix voor kinderen die moeilijk aansluiting vinden, zodat ze toch bij een reguliere vereniging kunnen sporten. Voor ouderen is er Wandelfit en Doortrappen om zo lang mogelijk fit te blijven.

Voor sportievelingen tot 18 jaar met een minimaal inkomen kan stichting Leergeld ondersteuning bieden. Vanaf 18 jaar kan de U-pas ingezet worden om te sporten.