Met je hart Houten staat voor verbinding

Regelmatig samen eten levert mooie gesprekken én een waardevol netwerk op. Bijkomend voordeel is het ontstaan van vriendschappen met leeftijdgenoten. Met je hart Houten maakt het mogelijk. In juli 2021 is Met je hart Houten gestart onder leiding van Natasja Teuben Naber en Liesbeth Smits. Met begeleiding van vrijwilligers bestaan er inmiddels zes stamtafels in Houten. Aan iedere tafel schuiven maandelijks ongeveer zes tot tien ouderen aan.

Het doel van Met je hart Houten is ontmoeting. Iedereen heeft daarin een andere behoefte en achtergrond. Sommige ouderen zijn hun partner verloren, anderen zijn net in Houten gaan wonen en willen op een ontspannen en ongedwongen manier leeftijdsgenoten ontmoeten. Anderen hebben een zieke of dementerende partner en willen er af en toe even uit om een ander gesprek te voeren.

Samen eten op een terugkerend moment

De stamtafels komen maandelijks bijeen op een vaste stek. Meerdere restaurants in Houten verlenen hun medewerking, zoals het Eetatelier, Brasserie & zo, Boca en ook wordt er af en toe samengewerkt met Pannenkoekenrestaurant  Tante Truus. Iedere stamtafel heeft vaste vrijwilligers die ervoor zorgen dat alle stamgasten zich op hun gemak voelen.

Tegengaan van eenzaamheid

Met je hart is een landelijk initiatief dat tien jaar geleden in Utrecht is gestart door Babs van Geel en inmiddels is uitgerold in meer dan 45 gemeenten in Nederland. Het concept is erg succesvol. Om de drempel voor ouderen om deel te nemen aan de stamtafel zoveel mogelijk te verlagen, worden ze indien nodig opgehaald en thuisgebracht. De ontmoetingen zijn terugkerend en worden vooraf gepland.

Eén van de belangrijkste drijfveren van Met je hart is het tegengaan van eenzaamheidsgevoelens onder zelfstandig wonende ouderen. De ontmoetingen draaien om zien en gezien worden, want iedereen doet ertoe. Iedereen heeft een verhaal wat gehoord mag worden.

Deze drijfveer sluit naadloos aan op de doelen gesteld binnen Healthy Houten. Tegengaan van eenzaamheid en het bevorderen van welbevinden is één van de drie thema’s benoemd in het leefstijlakkoord van de gemeente Houten. Met je hart Houten werkt samen met de gemeente. Burgemeester Gilbert Isabella en zangeres Meike van der Veer zijn ambassadeur van dit mooie initiatief.

Nieuwe initiatieven en samenwerkingen

Met je hart Houten staat open voor samenwerkingen en nieuwe initiatieven. Zo zijn er diverse lokale (horeca) partners en samenwerkingen. Je kunt contact opnemen met één van de leden van het kernteam:  Natasja Teuben Naber, Liesbeth Smits, Tineke van der Veer of Sabine Koppers.

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren? https://www.metjehart.nl/gemeenten/houten/