Fietsen voor m'n eten

Eet en koop lokaal

Fietsen voor mijn Eten is een landelijk consumentenplatform met regionale kracht om te stimuleren dat mensen meer lokaal hun eten kopen rechtstreeks bij boer of teler. Fiets en ontdek je dagelijkse eten in je buurt. Sluit je aan bij Fietsen voor mijn Eten Kromme Rijnstreek.

Ga ook op pad en koop lokaal! (pdf, 6 MB)

Met fietsen voor je eten werk je aan twee kanten aan je gezondheid:

  1. Je hebt beweging op de fiets, probeer bijvoorbeeld je eieren of appels bij een boer te halen en dat zou je wekelijks kunnen doen. Uiteraard kun je het uitbreiden met meer groenten en fruit, kaas, melkproducten, noten etc. Dat kan bij een landwinkel in de buurt of bij een aantal individuele aanbieders in Houten en omgeving
  2. Je eet gezonder! Het aanbod komt direct van de boer, je eet meer onbewerkte producten en laat je verrassen door de seizoenen, pompoenen of andijvie. Als je gaat fietsen langs de stalletjes kom je er goed achter welk gewas of welke groente op dat moment geoogst kan worden. Je gaat meer ideeën opdoen voor verwerken van verse groenten en fruit.

We maken het je makkelijk!

Op de website https://fietsenvoormijneten.nl/regio/kromme-rijnstreek/ vind je al meer dan 80 aanbieders in de regio Kromme Rijnstreek. Ze staan ook gepind op een Google Maps kaart, kijk dus welke aanbieders er bij jou in de buurt zijn, of maak een selectie op bijvoorbeeld maximaal 10 km afstand. Je kunt elke week iets nieuws ontdekken.

Om bij te blijven met actueel aanbod is het heel leuk om lid te worden van de Facebook groep, daar plaatsen zowel aanbieders als consumenten wat ze deze week te koop hebben of vanuit de consument wat ze gekocht hebben, ook wordt er met regelmaat informatie gedeeld over een bepaald product of een recept uitgewisseld. Als er activiteiten zijn in de regio kunt u dat ook op de website of fb pagina vinden, zo hebben we in de zomer een leuke zomerstempel actie en in de mei maand zijn er heel veel leuke arrangementen opgezet. In het najaar was er vorig jaar een leuke fietstocht rondom de appeltaart. Elke week zijn we met een item op Omroep Houten in het programma Enthousiasper op zaterdagmiddag rond 13.30.

We zien u graag terug bij de boer op de fiets!

Hier een mooie video gemaakt voor RTL4/Z van de regiomanager Christie de Vrij: https://buildingonevents.com/in-de-media/

Met collega’s als uitje Fietsen voor je Eten? Kijk dan op deze pagina voor een leuk en duurzaam bedrijfsuitje! https://fietsenvoormijneten.nl/evenement/tour-du-boer-duurzaam-bedrijfsuitje/

Hoe is fietsen voor mijn eten ontstaan? -> Oprichtster Marja van der Ende

In 2017 was Marja van der Ende alleen op vakantie in Zeeland, zonder auto maar met haar fiets ontdekte ze waar ze lokaal boodschappen kon doen bij kraampjes langs de weg en rechtstreeks bij boer of teler, in een automaat of in boerderijwinkel. Thuisgekomen in het Westland startte ze de eerste Facebookgroep op ‘Fietsen voor mijn Eten – Westland’. Hierin plaatsen leden waar ze hun streekproducten als ‘buit’ gekocht hebben om zo ook andere leden enthousiast te maken. Tijdens corona ontplofte het ledental van haar openbare groep, doordat steeds meer mensen kleinschalige winkels opzochten en #kooplokaal een vlucht nam. Het werd een besloten groep die inmiddels meer dan 18.000 leden telt. In 2022 zijn er inmiddels 21 regio’s actief met een openbare Facebookgroep.