Centrum voor Levensvragen

Als het gaat over de term gezondheid, sluiten wij ons aan bij de definitie van positieve gezondheid van voormalig huisarts Machteld Huber: ,,Gezondheid is het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.”

Positieve gezondheid heeft betrekking op meerdere onderdelen:

  • Lichamelijk welbevinden
  • Mentaal welbevinden
  • Zingeving
  • Kwaliteit van leven
  • Sociaal maatschappelijk participeren
  • Dagelijks functioneren

Gezondheid gaat niet alleen over het fysiek gestel. Het gaat over veerkracht. Hoe ga je om met situaties? Als centrum voor levensvragen hebben we  aandacht voor zingeving en levensvragen als belangrijk aspect van mentale gezondheid. En we gaan met mensen in gesprek over (existentiële) eenzaamheid. Welbevinden en het tegengaan van eenzaamheid is één van de drie thema’s binnen Healthy Houten. Dit thema en bijbehorende doelstellingen sluit naadloos aan op onze missie.

Praten over levensvragen

Iedereen krijgt vroeger of later te maken met levensvragen. Bijvoorbeeld nadat je leven ineens is veranderd, door ziekte of verlies. Of omdat je je eenzaam voelt en het leven anders verloopt dan je verwacht of gehoopt had. Hoe ga je daarmee om? Het kan helpen om erover praten. Bij het centrum voor levensvragen kijken we naar wat voor jou belangrijk en waardevol is door naar je te luisteren en door samen met jou te verkennen hoe je verder kunt. Het maakt niet uit wie je bent of wat je levensbeschouwing, opleiding of inkomen is. We bieden directe ondersteuning voor wie dat nodig heeft.

Daarnaast geven we professionals en vrijwilligers scholing over thema’s die samenhangen met zingeving, het omgaan met levensvragen en eenzaamheid.