Fris de zomer door

Minderen of zelfs stoppen met alcohol. De effecten voor je gezondheid kunnen groot zijn. Denk aan makkelijker afvallen, beter slapen en meer energie. Wie wil dat nu niet? Steeds meer mensen kiezen ervoor om bewust(er) om te gaan met alcohol. Ongeacht of ze nu een glas per dag drinken, alleen in de weekenden of vakanties. Ieder glas minder is een plus voor je gezondheid. Hoe pak je het aan? In dit artikel tips voor het minderen of een alcoholvrije periode.

Tip 1: bereid jezelf voor

Heb je je besluit genomen? Top! Bereid jezelf goed voor. Bepaal de startdatum en bekijk kritisch je agenda de eerste drie weken. Heb je afspraken gepland die een lastig moment kunnen opleveren? Denk aan een festival, feestje of borrel. Bedenk een plan hoe je hiermee om kunt gaan. Ga je borrelen met vrienden? Probeer dit dan om te zetten naar een koffieafspraak. De stad in met een vriend of vriendin? Kijk of je in plaats daarvan samen iets actiefs kunt gaan doen, zoals een wandeling maken.

Bedenk voor jezelf wat een lastige situatie kan zijn en hoe je daar mee om wil gaan. Kun je bijvoorbeeld moeilijk nee zeggen als je een drankje krijgt aangeboden? Bedenk vooraf een geschikt antwoord.

Tip 2: vertel familie en vrienden over je voornemen

Dit vinden veel mensen in de praktijk lastig, maar het is juist belangrijk om familie en vrienden in te lichten. Ze kunnen je steunen als je het moeilijk hebt. Bovendien is je voornemen duidelijk en komen zij wellicht met nog meer tips. Samen sta je sterker.

Tip 3: experimenteer alcoholvrije alternatieven

Er zijn zoveel lekkere drankjes zonder alcohol. Alcoholvrij bier is het meest bekend, maar ook wijn en bubbels zijn volop verkrijgbaar zonder alcohol. Inmiddels is het assortiment enorm uitgebreid en vooral de alcoholvrije champagne en cava erg populair. En wat te denken van een mocktail (png, 449 KB)? Dat is een alcoholvrije cocktail. Het internet staat vol heerlijke recepten.

Tip 4: leer van anderen

Vele anderen zijn je voorgegaan in het stoppen of minderen met alcohol. Een aantal mensen hebben er een boek over geschreven of een podcast over opgenomen. Door deze te lezen of luisteren krijg jetips en inspiratie (jpg, 163 KB) van anderen. Waar zij tegenaan liepen en hoe ze daarmee om zijn gegaan. Je hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden!

Tip 5: laat je niet ontmoedigen door een terugval

Als je meer drinkt dan je had voorgenomen. Of een drankje neemt, terwijl je een alcoholvrije periode hebt ingelast, denk dan niet: het is al verpest en laat maar. Pak je plan meteen weer op. Het kan helpen om stil te staan waarom het even niet lukte. Dat helpt je een volgende keer beter met het moment om te gaan. Jij kunt dit!

Wil je meer weten over wat alcohol met je lichaam doet? Op alcoholinfo.nl staat alle informatie. En bij vragen kun je bellen met de alcohol infolijn op 0900-1995. Heb je aanvullende hulp, advies of ondersteuning nodig afgestemd op jouw persoonlijke situatie? Neem contact op met je huisarts.