Mentale veerkracht kun je trainen

Marijke Gast is de stress- en slaapcoach in Houten. Haar bedrijf Gast Coaching & Training bestaat volgend jaar 20 jaar. Een mijlpaal in een tijd waarin veel mensen stress ervaren. ,,Stress is niet het probleem”, vertelt Marijke. ,,Te weinig opladen wel. De situatie is op dit moment onzeker en de dingen waar je normaal gesproken van oplaadt, zijn tijdelijk niet mogelijk. Dit vraagt veel van mensen.”

Onderzoek toont aan dat onze mentale veerkracht beduidend is afgenomen de afgelopen anderhalf jaar. De rek is eruit en we moeten accepteren dat het is wat het is. Makkelijker gezegd dan gedaan? Niet volgens Marijke. Zij deelt graag tips om stress te verminderen.

Hoe werkt ons stresssysteem?

Ons stresssysteem werkt ingenieus. Marijke legt uit: ,,Wist je dat als je stress ervaart er binnen enkele seconden maar liefst 1.400 biochemische processen in gang worden gezet in je lijf? Dat heeft onder andere te maken met de aanmaak van hormonen, zoals adrenaline. Dat heb je nodig om te vechten, vluchten of verstijven.”

Ons stresssysteem bevindt zich in het oerbrein en scant dag en nacht op gevaar. Alleen herkent je stresssysteem het verschil niet tussen een naderende tijger of een stapel werk. Een tsunami of een jengelend kind. Een beer op de weg of in de file staan, terwijl je al te laat vertrokken was voor die belangrijke afspraak.

Je stresssysteem slaat dus vaak aan. Ongeacht of je veel meemaakt. Veel stressmomenten stapelen op. Het verliezen van een dierbare, verhuizen, ontslag krijgen, een scheiding meemaken, een andere baan krijgen. Dit zijn allemaal groetere stressbronnen waardoor je emmer ineens vol zit. Een burn-out is dan dichtbij.

Focus op wat lukt

Langdurige stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Je kunt er (chronische) gezondheidsklachten door krijgen. Het goede nieuws is dat je hier zelf iets aan kunt doen. ,,In de praktijk zie ik dat de meest succesvolle mensen degenen zijn die zich gemakkelijk kunnen aanpassen”, vertelt Marijke. Dat gaat in drie stappen: acceptatie, adaptatie en ‘move on’. ,,Accepteer wat is en focus op wat wel lukt.” Plaats jezelf dus niet in de slachtofferrol en maak je niet druk over dingen waar je geen invloed op hebt.

,,Maak eens een lijstje van dingen waar je energie van krijgt”, is een tip van Marijke. Daarbij hoeven we niet altijd groots te denken. Het uitzoeken van je vakantiefoto’s is bijvoorbeeld al een klein geluksmoment. Houd je bezig met dingen waar je blij van wordt. Waar je energie van krijgt.

Datzelfde lijstje kun je maken van je stressbronnen. ,,Veel mensen komen bij mij binnen omdat ze stress op hun werk ervaren. Als we daarin duiken, blijkt dat hun stress mede te worden veroorzaakt door privé zaken.” Relaties zijn vaak een oorzaak van stress, gedoe in de familie of puberende kinderen in huis. Je stress in kaart brengen, geeft inzicht.

,,Als je je eigen stressbronnen kent, kun je vaak vooraf al actie ondernemen”, vertelt Marijke. Dat noemt ze werken aan je eigen humeurmanagement. ,,Er zijn drie positieve ervaringen nodig tegenover één negatieve. Dat betekent dat je de focus aan de positieve kant moet leggen. Negativiteit is besmettelijk, maar positiviteit ook!”

Blijvend minder stress

Marijke geeft zowel individuele- als groepstrainingen om stress te reduceren. Dit doet ze onder andere voor de Politie. Agenten trainen bij Marijke hoe ze snel hun stresslevel naar beneden kunnen bijstellen. Dit werkt op basis van hartcoherentie. Dit is een natuurlijke methode voor stressvermindering en maakt daarbij gebruik van biofeedback. Een coherent hart betekent dat hersenen en hart in harmonie samenwerken. Je voortgang tijdens de trainingen wordt bijgehouden met een handig apparaat (EmWave of InnerBalance) via een app of op je laptop.

Marijke Gast is partner van Healthy Houten. Meer informatie vind je op gastcoaching.nl.