Wat is er zo leuk aan gamen?

Gamen is leuk en leerzaam. Toch maken veel ouders zich zorgen over het gamegedrag van hun kinderen. Ruim 7 procent van zowel de basisschoolleerlingen als de middelbare scholieren gamet 24 uur of meer per week blijkt uit cijfers van Jellinek. Jongens gamen meer dan meiden, 52% van de jongens gamet (bijna) dagelijks tegenover 25% van de meisjes. Wat is er zo leuk aan gamen? Wat zijn de voordelen ervan en hoe kun je als ouder hier op een positieve manier op inspelen?

Cedric Tetenburg (34 jaar) is specialist en ervaringsdeskundige als het gaat om gamen. Voor Omroep Houten verzorgde hij tot de eerste lockdown het wekelijkse game nieuws. ,,Laten we voorop stellen dat gamers, ongeacht leeftijd of achtergrond,  geen minderheid zijn zoals vaak wordt gesteld. Alle kinderen en jongeren spelen weleens een game. Net als de meeste volwassenen”, vertelt Cedric. ,,Al is het maar een spelletje Candy Crush op je telefoon.” Dat gamen over de hele wereld populair is, blijkt volgens hem wel uit de belangstelling voor het wereldkampioenschap League of Legends, ook wel bekend als Worlds. Dit internationale toernooi trok op zijn hoogtepunt 800 miljoen kijkers wereldwijd.

,,Een game beleef je. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een film waar je naar kijkt en aan de zijlijn staat”, vertelt Cedric. ,,Binnen een game is alles mogelijk. Je kunt alles zijn of worden wat je maar wilt. Er is onderling respect en een gevoel van saamhorigheid. Een game gaat over beleving en emotie.” Daarnaast is er volgens Cedric een belangrijke onderliggende reden waarom mensen gamen. ,,Kinderen, jongeren en volwassenen, iedereen heeft een drang naar een eenvoudig leven. Simpel en overzichtelijk. Dat gevoel ervaar je tijdens het gamen. De wereld om ons heen staat op z’n kop en is ontzettend complex geworden. Gamen kan dan juist een rustpunt zijn.”

In de medische en onderwijswereld wordt onderzocht hoe toegepaste games ingezet kunnen worden als leermethode of behandeling. Je kunt kennis overbrengen, vaardigheden trainen en je zelfvertrouwen vergroten door middel van games. Het Trimbos-instituut ziet de voordelen van gamen en zet bijvoorbeeld serious gaming in om angststoornissen en depressies bij jongeren te behandelen. University College London (UCL), het Zweedse Karolinska Institutet en het Australische Baker Heart and Diabetes Institute hebben samen onderzoek gedaan naar de relatie tussen gamen en depressie. Daaruit bleek onder andere dat jonge jongens (van rond de 11 jaar oud) die regelmatig gamen, drie jaar later 24 procent minder depressieve symptomen dan jongens die minder dan eens per maand een videogame spelen.

Dat games leerzaam kunnen zijn kan Cedric beamen. ,,Ik heb interesse in games die een link hebben met geschiedenis”, vertelt Cedric. ,,Ik heb ontzettend veel kennis over geschiedenis opgedaan door het gamen. Een fantastisch voordeel wat onderschat wordt.”

Een veelgehoorde zorg van ouders is dat ze bang zijn dat hun kind het contact met leeftijdsgenootjes verliest. Of zich afvragen hoe ze grenzen kunnen stellen.

Cedric kan hierover meepraten. Zelf is hij een tijd te veel opgegaan in het gamen. Dat bracht de nodige problemen met zich mee op sociaal en gezondheidsvlak. ,,Het klopt dat sociale contacten moeizamer worden. Je vlucht op een gegeven moment in het gamen. Ik ben mezelf daarin kwijtgeraakt. Dat had allerlei oorzaken. Het volgen van een opleiding en werken werd steeds moeilijker. Met hulp en positieve stimulans heb ik deze fase achter me gelaten.”

,,Gamen doe je voor je plezier, maar vergeet niet het ‘echte’ leven.” Als je kind om wat voor reden dan ook zichzelf verliest in het gamen, kunnen sociale contacten buiten het gamen om een opgave worden. Het is juist dan belangrijk om het gesprek aan te gaan met elkaar over je drijfveren.

De gouden tip voor ouders is om je te verdiepen in de games die je kinderen spelen. ,,Speelt je kind bijvoorbeeld graag Tomb Raider? Dan houdt het wellicht van geschiedenis. Neem je kind dan eens als verrassing mee naar het Archeon waar veel spellen uit de game in het echt worden nagespeeld.” Door in te zoomen op de interesses van het kind kun je het activeren om iets anders te gaan doen. Of nog leuker, om het samen te ondernemen.

Een andere tip is om goed voor jezelf te blijven zorgen. ,,Ik kreeg lichamelijke klachten door het vele zitten in dezelfde houding. Nu ik weer aan het sporten ben en een andere dagindeling heb, voel ik me fysiek stukken beter.” Minder goed voor jezelf zorgen en minder bewegen is een teken dat er problemen kunnen ontstaan met gamen. De fabrikanten van de spellen gaan hier ieder op een eigen manier mee om. Nintendo is één van de grootste en meest bekende fabrikanten. Wie is er tenslotte  niet groot geworden met een Game Boy?

Nintendo is een producent van spellen die de gezondheid van haar klanten heel serieus benaderd. Inmiddels is de Nintendo Switch mateloos populair. De gedachte achter deze mobiele spelcomputer is dat je samen met je vrienden en familie speelt en elkaar weer opzoekt. Het idee achter Pokémon GO is ook juist om mensen in beweging te zetten en naar buiten te krijgen. Niantic is eigenaar van dit laatste spel.

Om onderlinge interactie te stimuleren is Cedric groot voorstander van het samenbrengen van gamers. Of dit nu klein of grootschalig is, maakt feitelijk niets uit. ,,De Dutch Comic Con brengt 10.000 mensen samen. Je mag komen hoe je bent of hoe je wil zijn. In je dagelijkse kloffie of fantasy kostuum, dat maakt niet uit. Je bent goed zoals je bent”, zegt Cedric. Bij bijeenkomsten van gamers zijn bijna nooit incidenten. ,,Het gaat juist niet over drank of drugs, maar samen spelen en tips uitwisselen.” Cedric ziet genoeg kansen op locaties in de gemeente Houten om mensen bij elkaar te brengen.