Wat je moet weten over alcohol en ouder worden

Een glaasje op z’n tijd. Bijna 8 op de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder drinkt wel eens alcohol. Een glaasje wijn of bier is daardoor heel gewoon geworden. En jong geleerd is oud gedaan. Veel ouderen vinden het gezellig en lekker om af en toe alcoholisch drankje te nuttigen. Tegenover de gezelligheid is verdrijven van stress, eenzaamheid of een depressie een reden om te drinken.

Ouderen verdragen alcohol over het algemeen slechter. Waarom? Eén van de redenen is dat ze minder lichaamsvocht hebben. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt dan bij jongeren. Deze combinatie zorgt ervoor dat alcohol minder snel wordt afgebroken en daardoor stijgt het alcoholpercentage in het bloed.

Medicijngebruik

Veel ouderen gebruiken medicijnen voor bijvoorbeeld bloeddruk, diabetes of cholesterol. De meeste medicijnen moeten, net zoals alcohol, door de lever worden afgebroken. Dit vormt dus een extra belasting voor de lever. Het gevolg is dat sommige (schadelijke) stoffen langer in het lichaam blijven.

De werking van sommige geneesmiddelen kan afnemen of toenemen na het drinken van alcohol. Alcohol drinken leidt tot een snelle bloedsuikerstijging waardoor de kans op ontwikkeling van diabetes type 2 doet toenemen. Heb je diabetes type 2? Als je ineens te veel alcohol drinkt, kun je een hypo krijgen. Een ander voorbeeld is een verhoogd cholesterol. Alcohol drinken verhoogt je cholesterolspiegel. Slik je verlagers en drink je daarnaast alcohol, kun je last krijgen van vervelende bijwerkingen, zoals spierklachten.

Gebruik matigen lijkt het antwoord. Het advies van de Gezondheidsraad is ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe pak je het aan? Aan het woord is Gijs Verbeek, 74 jaar en woonachtig in Houten.

Vijf in de klok

 ,,Een stevige drinker ben ik nooit geweest, maar een regelmatige wel”, vertelt Gijs openhartig. ,,Voor sommige vrienden en familieleden is het heel normaal om gedurende de dag al een glaasje te nemen. Dat begint soms al rond de lunch. Dan zit de vijf in de klok, a la vijf over 12”, lacht hij.

Gijs is op zijn 62ste met vervroegd pensioen gegaan na 47 jaar hard werken. Samen met zijn vrouw Babette (72) is hij sinds zijn pensioen gaan reizen. Na een aantal continenten bezocht te hebben, kochten ze een caravan om samen Europa verder te ontdekken. ,,Op één van onze vakanties in eigen land zijn mijn ogen echt open gegaan wat betreft alcoholgebruik. Wij stonden in het voorseizoen op een prachtige camping in de Achterhoek. Samen met een groep senioren ondernamen we leuke activiteiten, zoals fiets- en wandeltochten en excursies. Enkele deelnemers uit de groep moesten op tijd terug zijn op de camping voor ‘de borrel’. Dat was meestal al rond 15 uur. Dat dwangmatige stoorde me enorm en heeft mij en mijn vrouw aan het denken gezet.”

Valpartijen

Babette drinkt nagenoeg niet. Nooit gedaan. ,,Ik verdraag alcohol slecht en ik heb diabetes. Dat is uitkijken geblazen”, vertelt ze. ,,Wij begrijpen dat een vakantiesituatie anders is en dat je dan eerder een glaasje wijn of bier neemt, maar als het een must wordt, is de lol er voor ons af. Wij hebben geen zin om een uitje af te breken voor alcohol. En we hebben het regelmatig meegemaakt dat groepsgenoten al aangeschoten waren na de lunch. Met valpartijen tot gevolg.”

Eenmaal thuis valt het Babette en Gijs op dat alcohol als heel gewoon wordt gezien. ,,Veel van onze leeftijdsgenoten drinken dagelijks”, vertelt Gijs. ,,Tot een aantal jaar geleden, dronk ik zelf bijna dagelijks één biertje of wijntje. Sinds onze ervaring op de camping is dat sterk verminderd. Doordeweeks geen druppel en alleen op een verjaardag of gelegenheid maximaal twee glazen.”

In 2019 wordt er bij Gijs kanker geconstateerd. Om helemaal te herstellen van de operaties en chemo’s, drinkt hij gedurende lange tijd geen alcohol meer. ,,Op een feestje nam ik wel eens een alcoholvrij biertje voor de afwisseling. Verder alleen thee en water.”

Thee met een appel

Inmiddels is Gijs weer helemaal de oude. Gezondheid is belangrijker dan ooit. Dagelijks wandelt hij samen met zijn vrouw minimaal 10 kilometer door en om Houten. De vakanties zijn weer gepland. ,,Wij hebben er weer zin in om erop uit te trekken. En ook al kijken reisgenoten ons soms raar aan, maar bij de borrel nemen wij zoals vanouds een kop thee met een appel. Daar voelen we ons goed bij.”

Wil je net als Gijs en Babette bewuster met alcohol omgaan? Je kunt voor hulp of informatie altijd contact opnemen met je huisarts. Wil je zelf op zoek naar meer informatie of wil je aan de slag met zelfhulp? Ga dan naar de website van Jellinek https://www.jellinek.nl/

Of heb je vragen andere vragen over je gezondheid? Stuur een mail met je vragen naar healthy@houten.nl

In dit artikel zijn de namen gefingeerd. Voor dit interview hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden met verschillende senioren. Alcohol en het gebruik daarvan bleek een gevoelig onderwerp. 

Klik op de afbeelding om voordelen te bekijken wanneer je zou minderen met alcohol.