Beweegaanbod voor senioren

Beweegaanbod voor senioren

Om fit ouder te worden, is het belangrijk om in beweging te blijven. Niet alleen voor je fysieke gestel, maar ook mentaal. Sportpunt Houten organiseert ieder jaar de ‘Senioren Fitmaand’ om ouderen kennis te laten maken met het sportaanbod in Houten, maar vooral om te inspireren te blijven bewegen.

Robin Bergmans van Sportpunt Houten is enthousiast over de resultaten van fitmaand: ,,We bieden een laagdrempelig aanbod geschikt voor alle niveaus. Het is daardoor gemakkelijk om in te stromen." Robin probeert vraag en aanbod op elkaar te laten aansluiten. Niet iedereen wil aansluiten in een groep of voegen naar een dag of tijdstip. Gelukkig kun je veel zelf doen om in beweging te blijven. Dat bewijst de 78-jarige meneer Rios Amador uit Houten.

Meneer Rios is een bekend gezicht voor veel Houtenaren die ’s ochtends hun hond uitlaten in de omgeving van Nieuw-Wulven. Om fit te blijven, sport meneer Rios anderhalf tot twee uur per dag, zeven dagen per week. Weer of geen weer. Iedere dag is hij te vinden in het bos waar hij tijdens zijn wandeling oefeningen doet en kleine boomstammen tilt en meedraagt. ,,Ik ben een buitenmens”, zegt hij er zelf over.

Het is de dagelijkse routine waar meneer Rios veel houvast aan heeft. In de ochtend leest hij eerst een gedeelte van de krant. Vervolgens gaat hij sporten. Op de terugweg haalt hij boodschappen en in de middag staan andere activiteiten op het programma, zoals klaverjassen of vissen. Eind van de middag wordt het tweede gedeelte van de krant erbij gepakt en is het tijd om te eten en te ontspannen.

Buiten bewegen is altijd belangrijk geweest voor meneer Rios. Niet alleen qua werk. ,,Ik heb nooit een auto gehad, want ik ging lopend naar mijn werk.” Fietsen is niet zijn ding. ,,Toen ik jong was, kreeg ik één keertje een fietsles van mijn vader. Op het voetbalveld in mijn geboorteplaats. Dat bestond uit stof en stenen. Ik had net een nieuwe broek en schoenen gekregen en toen viel ik tijdens het oefenen. Ik kreeg een standje van mijn vader en heb nooit meer gefietst”, aldus meneer Rios.

Door het vele zware werken heeft hij twee knieprotheses. Tot 15 jaar geleden was hij een stevige roker en daardoor heeft hij COPD waardoor hij dagelijks medicijnen slikt. Juist dat zijn redenen voor meneer Rios om eropuit te trekken. Om zich heen ziet hij leeftijdsgenoten die in de herfst en winter liever binnen blijven en zelfs excuses verzinnen om er niet op uit te gaan. ,,Ik laat me niet tegenhouden”, grapt hij. ,,Door het sporten, heb ik heel weinig last van mijn COPD en van mijn gewrichten.”