De gezonde leefstijl van Marijke

Marijke Kok is 46 jaar en woont in Houten. November 2020 startte ze als allereerste inwoner van  Houten met het GLI-traject. Dat staat voor gecombineerde leefstijlinterventie. Een programma speciaal voor mensen met overgewicht of obesitas. Na anderhalf jaar blikt Marijke terug met voormalig Wethouder Jan Overweg. Het traject heeft haar meer gebracht dan ze verwachtte. Ze is ruim 10 kilo afgevallen, blaakt van energie en voelt zich fitter dan ooit.  

Door de medicatie die ze slikte, werkten eerdere pogingen om af te vallen niet of nauwelijks. En door een hernia vijf jaar geleden werd bewegen moeizaam. Meer dan een half uurtje wandelen zat er niet in voor Marijke. Tot ze hoorde over het GLI. Onder begeleiding van een diëtist, leefstijlcoach en fysiotherapeut ga je voor een periode van twee jaar aan de slag met een gezonde leefstijl.

Slapen en stress

Onderwerpen die aan bod komen zijn niet alleen gezonde voeding en beweging, maar ook slapen en stress. Stukje bij beetje ga je aan de slag met nieuwe gewoonten. Het traject bestaat uit individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten. Je ontvangt een individueel voedings- en beweegplan. En minimaal één keer per maand is er een contactmoment. Het GLI-traject wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Je hebt dan ook een verwijzing nodig van je huisarts.

Gezien worden

Marijke is te zwaar geweest sinds de middelbare school. Door haar autisme voelde ze zich vaak niet gezien. Haar belemmerende overtuiging dat het haar niet zou lukken om af te vallen, stond in de weg. Het keerpunt kwam toen ze zo’n tien jaar geleden haar enkel brak. Ze werd negen weken liefdevol opgevangen in een verpleeghuis. Daar voelde ze zich gezien en gewaardeerd. Ze startte met het luisteren van podcasts over gezondheid en naar de adviezen van prof. dr. Erik Scherder. Over regie in eigen hand nemen, schreef ze dit gedicht. 

Herstelwerkzaamheden

Werkt uw lichaam niet zoals het hoort,
wordt het in het functioneren gestoord?
Pak dan uw leven opnieuw op, en fluit,
en verander jezelf van binnenuit.

Bewegen en sporten

Een grote verandering voor Marijke is het bewegen en sporten. Ze wandelt dagelijks en sport meerdere keren per week. Met heel veel plezier. Daardoor voelt ze zich veel fitter en sterker. Ze merkt duidelijk verschil in spierontwikkeling. Ze maakt dankbaar gebruik van de oefenzaal-faciliteiten bij een fysiotherapiepraktijk die bij de GLI-Houten  is aangesloten.

De buurtsportcoaches van Sportpunt Houten ondersteunen deelnemers die willen doorstromen naar het reguliere sportaanbod binnen de gemeente Houten. Robin Bergmans is als buurtsportcoach vanaf het begin van het GLI-traject betrokken bij de deelnemers. Je kunt vaak laagdrempelig instromen, zodat je in je eigen tempo en blessurevrij kunt sporten.

Meer zelfvertrouwen

Al met al heeft deelname aan GLI Marijke veel gebracht. Ze weegt kilo’s minder is nog meer aan buikomvang-centimeters verloren. En voelt zich sterk en fit. Wat haar opvalt, is dat ze in de afgelopen anderhalf jaar meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Mentaal voelt ze zich beter. Marijke was al schaakkampioen, maar zelfs een partij schaken, kan ze langer volhouden en is minder vermoeiend.  

Aanmelden?

Bij de GLI Houten zijn aangesloten: alle medische centra (Dorp, Hofspoor, Leebrug, Molenzoom,  Schalkwijk) en twee vrijgevestigde fysiotherapiepraktijken (Fysio Houten Zuid en FysioVandaag).

Het GLI-programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Een doorverwijzing van de huisarts of praktijkondersteuner is nodig om aan te melden. Meer informatie vind je op zorginhouten of mail naar healthy@houten.nl