Fit en vitaal ouder worden

De hele maand oktober staat jaarlijks in het teken van ‘Senioren Fitmaand’. Georganiseerd door Sportpunt Houten om ouderen te laten proeven aan de mogelijkheden om te bewegen. Meer dan 15 sportaanbieders boden gratis proeflessen om sfeer te proeven, zoals ballet, powerwalken, jeu de boules, (tafel)tennis en aquavitaal. Bij twee medische centra is het mogelijk om een fittest te ondergaan. Valpreventie en bewust blijven bewegen zijn vaste onderdelen van de fitmaand die jaarlijks terugkomen.

Om fit ouder te worden, is het belangrijk om in beweging te blijven. Niet alleen voor je fysieke gestel, maar ook mentaal. Prof. dr. Erik Scherder is neuropsycholoog en regelmatig op TV over het onderwerp fit blijven als je ouder wordt.

Zijn motto: ,,Wie wekelijks 2,5 uur (150 minuten) matig intensief beweegt, houdt zijn spieren en uithoudingsvermogen op peil. Bovendien helpt het je om langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven en vermindert het de kans op fracturen en lichamelijke beperkingen”, vertelt hij in één van zijn filmpjes op zijn YouTube kanaal.

Sportpunt Houten wil met de Senioren Fitmaand ouderen in beweging krijgen en houden. In de gemeente Houten is een gevarieerd sport- en beweegaanbod voor senioren. Voor ieder wat wils. Dansen, zwemmen, fietsen, krachttraining zijn er voor iedere leeftijdscategorie. Ook voor ouderen. Deze activiteiten hebben zowel een sportief als een sociaal karakter. Er is aandacht voor bewegen en ontmoeting. In het leefstijlakkoord van de gemeente Houten, Healthy Houten, staat het behouden van een gezond gewicht en voldoende bewegen benoemd als één van de drie speerpunten.

Als u 65 jaar of ouder bent, is het belangrijk om regelmatig uw valrisico te controleren met 3 simpele vragen:

  • Bent u in de afgelopen 12 maanden gevallen? 
  • Bent u bezorgd om te vallen? 
  • Heeft u moeite met bewegen? 

"Ja" op 1 van deze vragen? Dan heeft u een verhoogd valrisico.  Gelukkig kunt u daar iets aan doen. Neem contact op met Cursus&co. Zij helpen u om de kans op vallen te verlagen.

  • Bel naar: 030-7001525 (maandag t/m donderdag van 9.30 tot 12.00 uur).
  • Of kom langs in het Huis van Houten, aan het Onderdoor 160.

Bekijk ook alvast de folder Zo blijft u overeind en voorkomt u een val (pdf, 3 MB).

"Nee” op alle vragen? Dat is goed nieuws! Blijf actief en bewegen, bijvoorbeeld bij een sport- of beweegclub. Bekijk het beweegaanbod in Houten op: www.sportpunthouten.nl 

De angst om te vallen is vaak een reden voor ouderen om te stoppen met fietsen. Dat is erg jammer, want dit gaat ten koste van mobiliteit en daarmee zelfstandigheid. Sinds vorig jaar is de gemeente Houten deelnemer van het programma Doortrappen, veiliger fietsen tot je 100ste. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen die het door het hele jaar georganiseerd worden. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan de fietsquiz, een gratis fietscheck krijgen en je fietsvaardigheid testen op een parcours.

Op het moment dat je door balanstraining of fietstraining langer de regie over je leven kunt houden, heeft dat effect op je mentale gestel. Prof. dr. Erik Scherder is voorstander van positief blijven denken en doen. Blijf ondernemen, blijf nieuwsgierig, blijf moeite doen, blijf jezelf vernieuwen om vitaal ouder te worden. ,,Blijven zitten is funest voor de gezondheid, bewegen is key”, aldus Scherder. Je kunt veel zelf. Dat bewijst de 78-jarige meneer Rios Amador uit Houten.

Meneer Rios is een bekend gezicht voor veel Houtenaren die ’s ochtends hun hond uitlaten in de omgeving van Nieuw-Wulven. Om fit te blijven, sport meneer Rios anderhalf tot twee uur per dag, zeven dagen per week. Weer of geen weer. Iedere dag is hij te vinden in het bos waar hij tijdens zijn wandeling oefeningen doet en kleine boomstammen tilt en meedraagt. ,,Ik ben een buitenmens”, zegt hij er zelf over.

Geboren en getogen in Ceuta, de Spaanse enclave tegen de Marokkaanse grens. Als één van de eerste Spaanse gastarbeiders is hij op 17-jarige leeftijd vertrokken naar Duitsland. Na ongeveer een jaar lonkte een betere baan in Nederland. Hij vestigde zich na een tijdje in Utrecht en startte een gezin. Eenmaal de kinderen uit huis, vertrok hij samen met zijn vrouw naar een kleinere woning in Houten. Daar woont hij nu 12 jaar met veel plezier.

Na een leven lang buiten werken als hovenier lonkt de buitenlucht iedere dag weer. ,,Mijn eerste baan was bij een houthandel. Op een gegeven moment verhuisde het bedrijf naar Overvecht naar een pand binnen. Verschrikkelijk vond ik dat. Na 12 jaar trouwe dienst ben ik vertrokken en als hovenier aan de slag gegaan.” Meneer Rios heeft 29 jaar als hovenier gewerkt. Een half jaar voor zijn pensioendatum heeft hij al zijn verlofuren opgenomen om eerder te kunnen stoppen.

Het is de dagelijkse routine waar meneer Rios veel houvast aan heeft. In de ochtend leest hij eerst een gedeelte van de krant. Vervolgens gaat hij sporten. Op de terugweg haalt hij boodschappen en in de middag staan andere activiteiten op het programma, zoals klaverjassen of vissen. Eind van de middag wordt het tweede gedeelte van de krant erbij gepakt en is het tijd om te eten en te ontspannen.

Buiten bewegen is altijd belangrijk geweest voor meneer Rios. Niet alleen qua werk. ,,Ik heb nooit een auto gehad, want ik ging lopend naar mijn werk.” Fietsen is niet zijn ding. ,,Toen ik jong was, kreeg ik één keertje een fietsles van mijn vader. Op het voetbalveld in mijn geboorteplaats. Dat bestond uit stof en stenen. Ik had net een nieuwe broek en schoenen gekregen en toen viel ik tijdens het oefenen. Ik kreeg een standje van mijn vader en heb nooit meer gefietst”, aldus meneer Rios.

Door het vele zware werken heeft hij twee knieprotheses. Tot 15 jaar geleden was hij een stevige roker en daardoor heeft hij COPD waardoor hij dagelijks medicijnen slikt. Juist dat zijn redenen voor meneer Rios om eropuit te trekken. Om zich heen ziet hij leeftijdsgenoten die in de herfst en winter liever binnen blijven en zelfs excuses verzinnen om er niet op uit te gaan. ,,Ik laat me niet tegenhouden”, grapt hij. ,,Door het sporten, heb ik heel weinig last van mijn COPD en van mijn gewrichten.”