Geef je gezondheid een boost, start met wandelen

Iedereen kan het, wandelen. Ieder moment van de dag is geschikt. Alleen, met de hond of met anderen. Dagelijks wandelen verlaagt je bloeddruk en cholesterolgehalte. Het verbetert je conditie. Aan het woord twee Houtense wandelexperts: Eddie Heerings van Eddie Beweegt en Babette Galjart van BeeWeet.

,,Wandelen is niet blessuregevoelig. Het is laagdrempelig en gemakkelijk in te plannen in je dagelijkse routine”, vertelt Eddie Heerings enthousiast. Eddie geeft trainingen wandelfit. Dat is een serie van tien wandeltrainingen. Vanaf augustus start Eddie met twee nieuwe groepen. Een starters- en een gevorderden groep. De start is vanaf de bibliotheek op Het Rond. Na de trainingen drink je samen een kop koffie.

Tijdens de trainingen leer je nieuwe wandeltechnieken en oefeningen die je zelf thuis kunt inzetten, zoals een warming-up. Ook krijg je een schema mee voor de rest van de week. Over het niveau is Eddie helder: ,,Iedereen kan meedoen. Je hoeft geen geoefende wandelaar te zijn.”

Powerwalking in het bos

Dat is anders bij de powerwalkingclub Houten. Het tempo ligt tussen de 6 en 7 kilometer per uur. Als je zelf al 5 kilometer kunt wandelen, is dat de perfecte start om door te stromen naar powerwalking. De lessen worden gegeven door Babette Galjart van Beeweet. Naast powerwalking geeft Babette de buitentraining ‘Fit in het park’ en is ze gewichtsconsulent.

,,Als je wat langzamer loopt dan de groep is dat geen enkel probleem. Na een paar weken merk je vanzelf dat je tempo omhoog gaat”, vertelt Babette. ,,Met powerwalking kom je snel in de vetverbranding. Je ademhaling en hartslag liggen hoger dan bij ‘normaal wandelen’.” Handig aan powerwalking is dat je snel conditie opbouwt. Je armen doen mee in de training. Het is een actievere manier van wandelen.

Hardlopers die kampen met langdurige blessures gaan vaak over op powerwalking. ,,Wandelen is een natuurlijke manier van bewegen. Het is minder belastend voor je spieren en gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen”, vult Babette aan. Tijdens de trainingen voor powerwalking doet de groep afwisselend spierversterkende oefeningen. Dat houdt de training afwisselend en verrassend. Babette loopt met haar groepen in Wulven.

Kies een sport die bij je past

Eddie heeft jarenlang in het onderwijs gewerkt en merkt nog steeds in zijn dagelijkse praktijk dat kinderen één sport kiezen en dat jarenlang blijven doen. ,,Zowel kinderen als volwassenen blijven vaak hangen in dezelfde sport. Voor je spieren, motoriek en sociale ontwikkeling is het goed om af en toe te wisselen. Mijn advies is om zoveel mogelijk uit te proberen en te kijken waar je het meeste plezier in hebt.”

Babette sluit zich hierbij aan: ,,Doe vooral wat je leuk vindt. Waar je energie van krijgt. Dan houd je het ook vol. Ga bijvoorbeeld niet hardlopen, omdat je denkt dat je daar snel van afvalt. Doe iets wat bij je past.” Het stellen van haalbare doelen is volgens haar een valkuil waar veel mensen in trappen als het gaat over gezondheid. ,,Geef jezelf de tijd. Mensen willen snel resultaat, maar eerlijk is eerlijk. Je eet vijf kilo er niet in één week bij. Het gaat er dus ook niet in één week weer af.”

Meer informatie en gratis routes

Wil je weten of powerwalking iets voor jou is? Je kunt gratis meedoen met een proefles. Daarna kun je een strippenkaart aanschaffen. Meer informatie op beeweet.nl

Eddie heeft zelf een aantal leuke wandelroutes uitgezet in Houten. Die kun je gratis aanvragen. Het zijn routes van 2,4, 6 en 8 kilometer door Houten. Wil je de routes opvragen of meer weten over wandelfit? Kijk op eddiebeweegt.nl

Bekijk hier wat wandeltips (jpg, 217 KB)